Over Yoga

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & BrummenHet woord Yoga is Sanskriet en betekent o.a. ‘eenheid’, ‘verenigen’. Yoga leidt naar het hervinden van eenheid tussen bewustzijn en natuur (alles wat met onze zintuigen kunnen ervaren).

Het achtvoudig pad van yoga biedt een weg naar volledige aanwezigheid, vrijheid, vreugde, plezier, eenvoud en tevredenheid. Voorbij tegenstellingen, die vanuit denken ontstaan, is er  eenheid en vrijheid.

De wetenschap van yoga vindt zijn oorsprong meer dan 3000 jaar geleden in de cultuur rondom de Indus-Sarasvati rivier in India en is uitgewerkt in de klassieke heilige geschriften, de Veda’s.

Yoga is een compleet geheel van kennis over leven, gezondheid, filosofie en het werking in universum.  De hatha yoga beoefening is hier een onderdeel van.

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & BrummenHatha 

Het woord hatha kan worden vertaald met ‘inspanning’ en ‘kracht’.  Het duidt enerzijds op de traditionele oefen weg van yoga, waarbij eerst het fysieke aspect, de houdingen, aan bod komen, vervolgens de meer subtielere aspecten zoals pranayama, energie-oefeningen, om daarop aansluitend te kunnen verzinken in meditatie.  Anderzijds duidt het op de inspanning en toewijding die nodig zijn om daadwerkelijk het pad van yoga te gaan. Hatha yoga is een universeel instrument om bewustzijn en heelheid van lichaam, geest en ziel te ervaren.

Hatha wordt ook als samenstelling van de woorden ‘ha’ en ‘tha’ gezien, wat ‘zon’ en ‘maan’ betekenen en duidt hiermee op het verenigen van schijnbare tegenstellingen. Dualiteit brengt bewustzijn, maar iedere dualiteit bestaat in het geheel. Dit wordt prachtig verbeeld in het yin-yang (Taijitu) teken. Yin en yang verwijzen naar twee tegengestelde krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Yin symboliseert vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter elkaar aanvullende waarden, die bestaan in de cirkel van eenheid.

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & BrummenAsana

Asana is het woord dat wordt gebruikt om de houdingen aan te duiden, zoals Tadasana (berghouding). Het betekent ‘fundamenteel zetel’. Het comfortabel in een houding aanwezig kunnen zijn, overgegeven aan de houding, zonder oordeel, zonder uitkomst en zonder inspanning brengt ruimte en vrijheid in het lichaam en de mogelijkheid om spanning, die opgeslagen kan zijn in dit lichaam los te laten. Het simpelweg kunnen ‘zitten’ is yoga.

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & BrummenPranayama

Prana Yama, dat beheersing van de prana, levenskracht, betekent en in nauwe verbinding staat met onze ademstroom, is de aanduiding voor het bewust gebruik in verschillende oefeningen van de fysieke alsook de subtiele adem. De oefeningen hebben hun uitwerking in het fysieke lichaam (bloedcirculatie, bloeddruk, hormoonbalans, zenuwstelsel en meer), in het energetisch lichaam (o.a. warmtehuishouding, vitaliteit), op ons gevoel van welzijn en op het bewustzijn. Door beoefening van pranayama kan de vitale levensenergie in het lichaam toenemen.

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & BrummenOm Namo Shivaya

Om Namo Shivaya  is de ondertitel van mijn praktijknaam Hartekracht Yoga. Om Namo Shivaya is een mantra in het oude Sanskriet. Om, Ohm of AUM staat symbool voor de kracht van creatie, een klank die direct verbonden is met het universum, de bron van waaruit leven ontstaat. Namo Shivaya kan vertaald worden als: ik buig voor Shiva, de allerhoogste bron. Ik geef me over aan de stroom van het leven en laat me er in harmonie mee zijn.

Het Achtvoudig Pad