Het woord “yoga”

Het Sanskriet woord Yoga betekent ‘eenheid’, ‘verenigen’. Yoga leidt naar het hervinden van eenheid tussen bewustzijn en natuur (alles wat we met onze zintuigen ervaren). Yoga is een compleet geheel van kennis over leven, gezondheid, filosofie en de werking van het universum.  Hatha yoga is hier een onderdeel van.

De Yoga Sutras van Patanjali, het achtvoudig pad van yoga, biedt een weg naar volledige vrijheid, vreugde, eenvoud en tevredenheid.

Het woord “hatha” 

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & Brummen

Het woord hatha wordt vertaald met ‘inspanning’ en ‘kracht’. Hatha is ook een samenstelling van de woorden ‘ha’ en ’tha’, wat ‘zon’ en ‘maan’ betekenen en duidt op het verenigen van schijnbare tegenstellingen. Dualiteit brengt bewustzijn, maar iedere dualiteit bestaat in het geheel.

Het woord “asana”

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & Brummen

Asana is het woord dat wordt gebruikt om de houdingen aan te duiden, zoals Tadasana (berghouding). Het betekent ‘fundamenteel zetel’. Het comfortabel in een houding aanwezig kunnen zijn, overgave aan de houding, zonder oordeel, zonder uitkomst en zonder inspanning, brengt ruimte en vrijheid in het lichaam en de mogelijkheid om spanning, die opgeslagen kan zijn in dit lichaam, los te laten.

Het woord “pranayama”

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & Brummen

Prana ayama, dat uitbreiden, vergroten van prana, levenskracht, betekent en in nauwe verbinding staat met onze ademstroom, is de aanduiding voor oefeningen van fysieke en subtiele adem. De oefeningen hebben hun uitwerking in het fysieke lichaam (bloedcirculatie, bloeddruk, hormoonbalans, zenuwstelsel en meer), in het energetisch lichaam (o.a. warmtehuishouding, vitaliteit), op ons gevoel van welzijn en op het bewustzijn. Door beoefening van pranayama kan de vitale levensenergie in het lichaam toenemen.

De klank “Om”

Om, Ohm of AUM staat symbool voor de kracht van creatie, een klank die direct verbonden is met het universum, de bron van waaruit leven ontstaat. Iedere les begint en eindigt met een intentie en het samen laten klinken van deze mantra.