Over Yoga

Hatha Yoga

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & Brummen

Een les waarin zowel de beweging wordt gevonden in series als de Zonnegroet, als waarin verstilling wordt ervaren in aangehouden houdingen. Hierbij wordt de natuurlijke adembeweging gevolgd en steeds opnieuw afgestemd op aanwezig zijn, ervaren, openen en loslaten van spanning. Zowel stabiliteit als moeiteloosheid en hoe dat te vinden zijn belangrijk in iedere houding. De Yoga Sutras van Patanjali zijn een grote bron van inspiratie.

Yin Yoga

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & Brummen

Yin Yoga kent rustige bewegingen en verstillende houdingen, die voor langere tijd worden aangehouden.
Zo worden diepliggend spier- en bindweefsel zacht gestrekt en gehydrateerd en blijven gewrichten soepel. Spanningen en blokkades kunnen verzachten en oplossen.

Yin Yoga geeft ruimte om veranderingen in lichaam en geest waar te nemen, het bewustzijn te vergroten en de gevoeligheid, de subtiliteit van het lichaam beter en dieper op te merken. Het laat je jezelf ontmoeten daar waar je bent, precies zoals het is, in al haar eenvoud, complexiteit en schoonheid.

Grondlegger van Yin Yoga is Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. Zijn inzichten zijn gebaseerd op onderzoek en geschriften van Hiroshi Motoyama, yogi en wetenschapper met veel kennis en ervaring van energiebanen en acupunctuur.
In de lessen komt daarom de Traditionele Chinese Geneeskunde naar voren. Daarnaast zijn de lessen geïnspireerd door Sarah Powers, die boeddhisme en mindfulness in Yin Yoga bracht.

Restorative Yoga

Een les waarin we in eenvoud, zachtheid en rust ons lichaam bewegen, verkennen en voelen. Er is ruimte en tijd om in de verschillende yoga houdingen te ontspannen, af te stemmen en stress vrij te geven. Het lichaam kan herstellen en terugkomen in haar/zijn natuurlijke staat. Zo kan er weer een (diepere) verbinding ontstaan met lijf, voelen, de ruimte achter het denken en onze intuïtie.

Hatha Flow Yoga

Hartekracht Yoga ZutphenIn Hatha Flow Yoga gaan de asanas vloeiend in elkaar over, op het ritme van jouw adem. Het is als een soepele, dynamische dans, waarbij de natuurlijke adembeweging gevolgd wordt. Zowel kracht als zachtheid, stabiliteit en flexibiliteit worden groter. De aandacht wordt als vanzelf meer in de houdingen, in de bewegingen gebracht, en verbonden met adem, waardoor het je helpt verankeren in het hier en nu.

Het woord “yoga”

Het Sanskriet woord Yoga betekent ‘eenheid’, ‘verenigen’. Yoga leidt naar het hervinden van eenheid tussen bewustzijn en natuur (alles wat we met onze zintuigen ervaren). Yoga is een compleet geheel van kennis over leven, gezondheid, filosofie en de werking van het universum.  Hatha yoga is hier een onderdeel van.

De Yoga Sutras van Patanjali, het achtvoudig pad van yoga, biedt een weg naar volledige vrijheid, vreugde, eenvoud en tevredenheid.

Het woord “hatha” 

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & BrummenHet woord hatha wordt vertaald met ‘inspanning’ en ‘kracht’. Hatha is ook een samenstelling van de woorden ‘ha’ en ’tha’, wat ‘zon’ en ‘maan’ betekenen en duidt op het verenigen van schijnbare tegenstellingen. Dualiteit brengt bewustzijn, maar iedere dualiteit bestaat in het geheel.

Het woord “asana”

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & Brummen

Asana is het woord dat wordt gebruikt om de houdingen aan te duiden, zoals Tadasana (berghouding). Het betekent ‘fundamenteel zetel’. Het comfortabel in een houding aanwezig kunnen zijn, overgave aan de houding, zonder oordeel, zonder uitkomst en zonder inspanning, brengt ruimte en vrijheid in het lichaam en de mogelijkheid om spanning, die opgeslagen kan zijn in dit lichaam, los te laten.

Het woord “pranayama”

Hatha, Yin, Restorative en Power Yoga Zutphen, Warnsveld & Brummen

Prana ayama, dat uitbreiden, vergroten van prana, levenskracht, betekent en in nauwe verbinding staat met onze ademstroom, is de aanduiding voor oefeningen van fysieke en subtiele adem. De oefeningen hebben hun uitwerking in het fysieke lichaam (bloedcirculatie, bloeddruk, hormoonbalans, zenuwstelsel en meer), in het energetisch lichaam (o.a. warmtehuishouding, vitaliteit), op ons gevoel van welzijn en op het bewustzijn. Door beoefening van pranayama kan de vitale levensenergie in het lichaam toenemen.

De klank “Om”

Om, Ohm of AUM staat symbool voor de kracht van creatie, een klank die direct verbonden is met het universum, de bron van waaruit leven ontstaat. Iedere les begint en eindigt met een intentie en het samen laten klinken van deze mantra.